معرفی استان
خراسان جنوبی، سرزمین طلای سرخ، دیار کویرهای رویایی
قبل
بعدی
استان خراسان جنوبی (سومین استان پهناور ایران) با مساحت ۱۵۰۸۰۰کیلومترمربع و با شرایط اقلیمی متنوع در شرق کشور واقع شده است. این استان با مرکزیت بیرجند، از شمال به استان خراسانرضوی و از شرق به طول ۳۳۱ کیلومتر دارای مرز مشترک با کشور افغانستان بوده و از غرب به استانهای یزد، اصفهان و سمنان و از جنوب به استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان محدود میگردد.خراسان جنوبی بر اساس تقسیمات کشوری، در سال ۱۳۸۳ با مصوبه هیأت دولت و مجلس شورای اسلامی با حضور چهار شهرستان از خراسان بزرگ منتزع شد. در حال حاضر این استان دارای ۱۱ شهرستان، ۲۸ شهر، ۲۵ بخش، ۶۱ دهستان و ۳۵۵۵ آبادی میباشد. شهرستانهای این استان شامل بیرجند، قاینات، طبس، فردوس، نهبندان، سرایان، سربیشه، درمیان، بشرویه، خوسف و زیرکوه میباشند.
سرزمین خراسانجنوبی در طول تاریخ هزاران ساله خود، بستر افتخارات فراوانی بوده که آن هم به علت قابلیتهای بی نظیر این خطّه بوده است. این استان با طبیعتی گرم و نعمتهای فراوان و خاص خود و با مردمی مهربان و صمیمی همراه با عطر جانبخش گلهای زعفران در شرقیترین نقطه میهن عزیزمان قرار گرفته است. خاک این دیار بستری مناسب برای شکوفایی این گل زیباست و دامن پرمهرش همچون مادری مهربان، پرورشدهنده علما، فضلا و عرفای بسیار گرانمایه بوده است. خراسان جنوبی از پیشینه تاریخی بلندی برخوردار است بطوری که بیش از ۷۱۹ اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی آن تاکنون در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. همچنین یکی از آثار فهرست میراث جهانی ایران در شهر بیرجند قرار دارد که این خود گواهی بر فرهنگ و تمدن این منطقه است. استان خراسان جنوبی علاوه بر جاذبه های تاریخی از جاذبه های طبیعی فراوانی نیز برخوردار است. روستاها و مناطق نمونه گردشگری استان میتواند مورد بازدید گردشگران قرار گیرد که منطقه نمونه گردشگری بند دره در بیرجند؛ منطقه نمونه گردشگری باغستان – آبگرم فردوس؛ منطقه نمونه گردشگری شهر تون فردوس؛ منطقه نمونه گردشگری مصعبی کریمو در سرایان؛ منطقه نمونه گردشگری بوذرجمهر قاینی؛ منطقه نمونه گردشگری روستای خرو و نیاز در طبس؛ منطقه نمونه گردشگری قهستان درمیان؛ روستای هدف گردشگری افین زیرکوه؛ روستای هدف گردشگری ازمیغان و پیرحاجات طبس؛ روستای هدف گردشگری ماخونیک سربیشه؛ روستای هدف گردشگری چنشت؛ روستای هدف گردشگری فورگ درمیان؛ روستای هدف گردشگری خور؛ مجتمع آب درمانی آبگرم فردوس، چشمه آبگرم معدنی مرتضی علی طبس، مجتمع آب درمانی آبگرم لوت؛ مجتمع آب درمانی آبترش سربیشه و مناطق گردشگری کویرنوردی دهسلم و حیدرآباد نهبندان، همت آباد زیرکوه، بشرویه و سهقلعه سرایان، مظفری فردوس، حلوان طبس و… نمونههایی از این مناطق گردشگری استان خراسانجنوبی به شمار می آیند.وجود یکصد بقعه متبرکه و امامزاده در استان، نشانگر عمق اعتقاد مذهبی و عشق مردم این خطه به ولایت و اهل بیت(ع) میباشد.
قابليت ها و ظرفيت هاي توسعه استان:
۱- استقرار استان در مسير شمال – جنوب و شرق – غرب كشور و تأثير آن در همه ابعاد توسعه؛
۲- برخوداري از سرمايه هاي انساني متخصص و ماهر بومي ساكن و غيرساكن بعنوان مكمل فعاليتهاي سرمايه اي و محرك قابليتها؛
۳- وجود دانشگاهها و مراكز آموزش متعدد و با قدمت آموزشي طولاني بعنوان مراكز توليد علم و فناوري و تربيت نيروي انساني متخصص در راستاي اقتصاد دانايي محور؛
۴- محيط غني فرهنگي با قدمت زياد به عنوان زمينه مشاركت مردم در توسعه استان؛
۵- وجود مزيت هاي نسبي برخي توليدات كشاورزي بويژه زرشك و زعفران و ذخاير غني ژنتيكي دامي؛
۶- برخورداري از ظرفيت هاي تاريخي، مذهبي، فرهنگي و طبيعي در توسعه صنعت گردشگري؛
۷- پيشينه منطقه در صنايع دستي بويژه فرش در كانونهاي جمعيتي؛
۸- وجود معادن فلزي، غيرفلزي، سنگهاي تزئيني و ساير كانيها با ارزش صادراتي؛
۹- امكان بهره گيري غني انرژي هاي تجديد شونده خورشيدي، بادي و…؛
۱۰- امكان استفاده از دشتها و حاشيه كوير در پرورش دام نظير شتر و بزكركي و برخي محصولات كشاورزي؛
۱۱- وجود مرز طولاني با كشور افغانستان؛
۱۲- استفاده از موقعيت ژئواستراتژيكي استان در برقراري امنيت ملي؛
۱۳- استقرار استان در مسير بزرگراههاي آسيايي و امكان استفاده از سرمايه گذاري بين المللي در توسعه شبكه حمل و نقل منطقه؛
۱۴- استقرار مركز استان در مسير ترابري هوايي منطقه (بين المللي) و امكان توسعه ظرفيت هاي ترابري هوايي؛
۱۵- برخورداري از دانش بومي و سنتي در استفاده از منابع آب و خاك استان.